Setup Menus in Admin Panel

Antropologia i bé comú (tres històries de camp)

28 mayo, 2015

Sessió anual del Grau d’Antropologia i Evolució Humana, URV-UOC

Dia 3 de juny a les 18 h.
Sala Pi i Sunyer
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona

En aquesta taula rodona parlarem des de les diferents vessants de la pràctica antropològica sobre el concepte de “bé comú” i  la importància de les formes de cooperació en la història de la humanitat. Des de l’antropologia física ens interessa com s’entén actualment des de la genètica i la cognició la capacitat de cooperació entre els homínids: existeix un gen egoista? Quina importància tenen les neurones mirall en l’organització de la vida social? En paleoantropologia, com podem inferir comportaments de cooperació i el seu paper en l’evolució de l’espècie humana? Podríem parlar del desenvolupament d’una noció de “bé comú” ja en la prehistòria?

I quina és la visió de l’antropologia social i cultural? Què ens diuen altres formes d’organització econòmica tradicionals com els béns comunals sobre la noció d’un “bé comú”? Com altres pobles i civilitzacions conceben la relació amb la natura i els recursos naturals? Hi ha alguna relació entre les diferents concepcions de propietat i la idea d’un patrimoni de la humanitat? Finalment, des de l’antropologia digital i de la contemporaneïtat, què ens aporta la reflexió sobre nous moviments socials inspirats en el programari obert, la cultura lliure i la idea del “procomú” al debat sobre com entendre en el nostre món actual allò comú? Com aquestes diferents mirades ens poden aportar coneixement sobre el bé comú a la pràctica antropològica?

Participen:
Marina Mosquera Martínez,
Arqueologia cognitiva, URV-IPHES

Joan J. Pujadas,
Antropologia social i cultural, URV-DAFITS

Adolfo Estalella
Antropologia de la ciència i la tecnologia, UOC-IN3

Modera:
Elisenda Ardévol,
Estudis d’Arts i Humanitats, UOC

Organitzat pel grau d’Antropologia i Evolució Humana URV/UOC i l’Institut Català d’Antropologia,  amb la col·laboració de l‘Institut d’Estudis Catalans.

Entrada Lliure / Aforament limitat
Cal inscriure’s a: https://docs.google.com/a/antropologiavisual.net/forms/d/14IgF28KxtFdH-5jAz_sJ2wjGcO4jcq8qbHOqAsxBhsg/viewform

[geo_mashup_map]

0 responses on "Antropologia i bé comú (tres històries de camp)"

Leave a Message

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Archivo Antropología Visual